واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت جوانرود
بمناسبت هفته سرطان(14 الی 21 بهمن ماه 89)
( شعار سال 89 هفته سرطان : سرطان و دخانیات )
یک سوم سرطانها قابل پیشگیری هستند.
پس بیایید:با تغذیه مناسب و ورزش مداوم و محیط زیست پاک از سرطان پیشگیری کنیم.
از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی برای پیشگیری از سرطان بپرهیزیم.
از بیماران مبتلا به سرطان حمایت کنیم.
سرطان و راههای پیشگیری از آن
در هر عصری از تاریخ ، بشر گرفتار ترس از یک بیماری بوده است . در عهد باستان انسان از بیماری سل سپس از سرطان و اینک از بیماری نوظهوری مانند ایدز رنج می برد .
اما بی شک سرطان از نگران کننده ترین این بیماریهاست و کشف راههای پیشگیری از آن هدف اصلی پژوهشگران می باشد.
پیدمیولوژی سرطان
• ازجمله شایعترین بیماری غیرواگیر
• دردنیا سالانه بیش از 10 میلیون مورد جدید و بیش از 6 میلیون مرگ که این میزان در ایران 70 هزار مورد جدید و 30 هزار مرگ در سال
• تحمیل بار اقتصادی و مالی به جامعه و ضعف وناتوانی جسمی و روحی و روانی
• سومین علت مرگ ومیر در ایران
• اپیدمی قرن و روند رو به رشد مبتلایان
سرطان چیست؟
در برخی از شرایط به عللی یک سلول تغییر شکل پیدا کرده و تبدیل به یک سلول سرطانی می شود.سلول سرطانی شباهت زیادی به سلولهای طبیعی بدن ندارد و برای هدف خاصی ، یا وظیفه بخصوصی تقسیم بندی نمی شود. تقسیم بندی بی هدف و سریع سلولهای سرطانی در هر نقطه از بدن که باشد به تدریج توده یا توموری تشکیل می دهد. این توده با ترشح موادی به داخل بدن و یا فشار به اعضاء مجاور موجب اختلالات عظیمی در بدن می گردد.
سلولهای سرطانی بعد از یک دوره مشخص از بین نمی روند و بدون هدف خاصی رشد می کنند. به مجموعه این توده سلولی و علائم و عوارض آنها بیماری سرطان گفته می شود.
تومورها:
- تومور خوش خیم:
- تومور بدخیم:
انواع سرطانها:
معده ، پوست ، استخوان ، خون ، ریه ، کیسه صفرا ، چشم و .....
شایعترین سرطان در زنان:
• پستان - پوست - روده بزرگ - معده ومری - رحم
شایعترین سرطان در مردان:
پوست – معده - مثانه وپروستات - مری
ریه
سرطانهای شایع در ایران :
• سرطان پوست
• سرطان مری
• سرطان معده
• سرطان پستان
• سرطان غدد لنفاوی
• سرطان مثانه
• سرطان دهانه رحم
• سرطان ریه
• سرطان خون
سرطان تیروئید
علل ایجاد سرطان:
• تماس با عوامل سرطانزا به « مدت کافی » و « مقدار کافی » « ممکن است » باعث ایجاد سرطان شود.
عوامل سرطانزا:
• انواع دخانیات : سیگار ، چپق ، قلیان ، پیپ و جویدن ترکیبات حاوی برگ تنباکو از مهمترین سرطانزاهای ایران هستند که می توانند در بیشتر اعضاء بدن تولید سرطان کنند. ( لب ، حنجره ، ریه ، مری ، مثانه ، رکتوم ، ..... )
• اشعه آفتاب : اشعه ماوراء بنفش نور آفتاب در پوست خاصیت سرطانزائی شدید دارد. انواع دیگر اشعه مانند اشعه ایکس که در رادیوگرافی مورد استفاده قرار می گیرد و یا انواعی از اشعه که بدنبال انفجارات اتمی در محیط منتشر می گردد ، از جمله سرطانزاهای بسیار شدید می باشند.
• الکل :ماده شیمیائی الکل اتیلیک موجود در نوشابه های الکلی از جمله شراب ، آبجو ، عرق و غیره در ایجاد بسیاری از سرطانها مؤثر است.(دهان حلق حنجره)
• ویروسها : نقش ویروسها در بسیاری از سرطانها مانند سرطان دهانه رحم و انواعی از سرطانهای خون و لنف مشخص شده است. مثلا ویروس هپاتیت ب در ایجاد دیررس سرطان کبد مؤثر است .
• رژیم غذایی: مصرف برخی از انواع غذاها در ایجاد یا جلوگیری از پیدایش بعضی از سرطانها تاثیر دارد.
مانند نوشیدن نوشابه های بسیار داغ ( چای ، قهوه و ...) خوردن غذاهای داغ ،فقر غذائی و کمبود ویتامین آ ، استفاده ناکافی از میوه جات و سبزیجات تازه ، مصرف ماهی خشک و نمک زده ، ترشیجات ، شوریجات ، مصرف زیاد چربیهای حیوانی و مواد سرخ کرده ، در ایجاد برخی سرطانها نقش دارند
• رژیم غذایی: مصرف برخی از انواع غذاها در ایجاد یا جلوگیری از پیدایش بعضی از سرطانها تاثیر دارد.
مانند نوشیدن نوشابه های بسیار داغ ( چای ، قهوه و ...) خوردن غذاهای داغ ،فقر غذائی و کمبود ویتامین آ ، استفاده ناکافی از میوه جات و سبزیجات تازه ، مصرف ماهی خشک و نمک زده ، ترشیجات ، شوریجات ، مصرف زیاد چربیهای حیوانی و مواد سرخ کرده ، در ایجاد برخی سرطانها نقش دارند
• تریاک : بویژه سوخته آن یک سرطانزای بسیار قوی در ایران است که در ایجا د سرطانهای مثانه ، حنجره ، ریه و... نقش دارد.
• بعضی از کرمها : بعضی از کرمها که در داخل بدن مستقر می شوند و یا در مجاری صفراوی رشد می کنند .
• مسائل مربوط به ازدواج و بارداری:سن ازدواج ، سن باردار شدن ، تعداد زایمان ، شیر دادن و ....در ایجاد سرطان سینه و دهانه رحم مؤثر شناخته شده اند.
• سابقه فامیلی
• هورمونها
مواد شیمیائی و مشاغل : تماس با اغلب مواد شیمیائی مانند اغلب رنگها ، تنفس گرد و غبار برخی معادن و خوردن برخی مواد شیمیائی
نحوه ایجاد و انتشار سرطانها:
• برای ایجاد یک سرطان وجود عوامل و شرایط چارگانه زیر لازم است :
• عامل سرطانزا
• مدت لازم : زمان یا دوره ای که انسان باید با مواد سرطانزا تماس داشته باشد
• شدت لازم : مثلا تعداد سیگاری که روزانه مصرف می گردد و مقدار اشعه آفتابی که به پوست می تابد.
• زمینه شخصی: حساسیت افراد
علایم اولیه سرطانها:
علائم زیر هر چند در بیماریهای غیر سرطانی هم پیدا می شود ولی وجود و پیدایش آنها را باید شدیدا خطرناک تصور کرد:
• تغییرات طولانی در نظم و دفع مدفوع یا ادرار
• هر زخم سطحی که بعد از 10 روز بهبود نیابد.
• هرنوع خونریزی و هرنوع ترشح غیر طبیعی از سوراخهای طبیعی بدن
• پیدایش هر توده ای در بدن
• سوء هضم و اشکال در فرو بردن لقمه
• تغییرات واضح در شکل و رنگ خالی که قبلا وجود داشته
• سرفه های مکرر و مزاحم و کلفت شدن صدا.
کاهش وزن بدون توجیه
راههای پیشگیری:
نوع اول-نوع دوم –نوع سوم
• مبارزه با هر یک از عوامل چهارگانه بالا.
سرطانها بر اثر تماس انسان با عوامل سرطانزای محیطی ایجاد می گردند. بعضی از این عوامل و شرایط سرطانزا آنقدر در « روش زندگی » ما وارد شده اند که در حقیقت قسمتی از فرهنگ ، سنت ، و عادات ما را تشکیل می دهند مانند نحوه لباس پوشیدن ، نوع و نحوه غذاخوردن ، ختنه نکردن و ...
پیشگیری نوع اول:
• آموزش بهداشت وآموزش علایم هشدار دهنده سرطانها
• پرهیز از مصرف دخانیات و الکل
• پاک کردن محیط زندگی و محیط کار از عوامل خطر ساز
• عدم تماس با موادشیمیایی و سرطانزا
• رعایت بهداشت فردی وعمومی
• انجام آزمایشات دوره ای
• حفاظت از پوست در مقابل اشعه آفتاب
• واکسیناسیون
پیشگیری نوع دوم:
• غربالگری
• ثبت موارد سرطانی
درمان به مواقع
پیشگیری نوع سوم:
• باز توانی
• توانبخشی
عوامل مؤثر در بالا بردن سطح سلامتی عبارتند از :
• آموزش بهداشت
• تغذیه صحیح
• بهداشت روان
• مسکن و محیط کار عاری از مواد و عوامل سرطانزا
• انجام آزمایشات دوره ای به فواصل کافی
• واکسیناسیون ( هپاتیت ب )
• بهسازی محیط ( 80 تا 90 % علت سرطان را عوامل زیست محیطی می دانند)
• بهداشت فردی
• عدم تماس با مواد سرطانزا
عوامل پیشگیری کننده در سرطان :
• ویتامین آنتی اکسیدان :
این ویتامینها شامل بتا کاروتن ، ویتامین E ، و ویتامین C موجود در سبزیجات و میوه جات
• چای :
چای ماده ای است که 3/2 جمعیت کره زمین از آن استفاده می کنند که دارای ترکیباتی بنام پلی فنل می باشد. اثرات ضد سرطانی چای در ارتباط با تومورهای متاستاز دهنده به دستگاه گوارش ، غدد پستان ، کبد ، ریه ، پوست ، لوکمیا و ... شناخته شده است.
مصرف 10 فنجان چای سبز در روز باعث تاخیر در ایجادسرطان پوست می گردد .
• گوجه فرنگی : اثرات ضد سرطانی گوجه فرنگی در پیشگیری از سرطانهای دهان، دهانه رحم ، سینه ، ریه ، کولون ، پانکراس ، پروستات ، رکتوم و مری شناخته شده است.
• فیبرها : نقش سبوس گندم در پیشگیری از سرطانها سینه ، کولون شناخته شده است.
• لوبیای سویا و حبوبات : لوبیای سویا باعث کاهش کلسترول سرم خون و وزن می گردد و در افراد مبتلا به دیابت استفاده می شود. همچنین در سلامتی قلب و عروق تاثیر زیادی دارد .
سبزیجات و غلات و حبوبات در پیشگیری از بعضی سرطانها و بیماریهای کرونر قلب تاثیر بسزائی دارند.
• شیر :
توصیه های لازم جهت پیشگیری از سرطانها :
• رژیم غذائی خود را بر اساس مواد گیاهی که حاوی مقدار زیادی از انواع سبزی ها ، میوه ها، حبوبات و مواد نشاسته ای تصفیه نشده است قرار دهید.
• از بروز چاقی پیشگیری کنید و از ازدیاد وزن به میزان بیش از Kg 5 بعد از سن بلوغ جلوگیری کنید. چاقی شانس سرطان رحم و سینه در زنان یائسه و سرطان کلیه و روده بزرگ را در هر دو جنس افزایش می دهد.
• فعالیت بدنی خود را زیاد کنید . اگر در شغل شما فعالیت بدنی کم است هر روز یک ساعت تند راه بروید و یک ساعت در هفته ورزش سنگین ( کوه پیمائی ، شنا، دو ، فوتبال ، بسکتبال) انجام دهید.
• در تمام طول سال روزانه 400 تا 800 گرم سبزی و میوه مصرف کنید.
رژیم غذائی حاوی مقدار زیاد سبزی و میوه از بروز سرطان در نواحی زیر بطور قطعی اثر پیشگیری کننده دارد: دهان و حلق ، مری ، ریه ، معده ( گیاهان خانواده سیر وپیاز ، هویج ، گوجه فرنگی ، مرکبات) روده بزرگ و راست روده ، و احتمالا حنجره ، لوزالمعده ، سینه، مثانه ، کبد ، تخمدان ، رحم ، دهانه رحم ، پروستات ، تیروئید و کلیه .
نکته مهم در مصرف میوه و سبزی این است که در تمام طول سال مصرف شوند. اثر پیشگیری کننده آنها وابسته به وجود موادی است که به مدت کوتاه در بدن باقی می مانند و کم شدن فصلی مصرف سبزی ها و میوه ها اثر پیشگیری کننده نخواهد داشت .
سبزیجات دارای برگ سبز ، گوجه فرنگی و مرکبات
بیش از سایر مواد اثر پیشگیری کننده دارند.
• روزانه 600 تا 800 گرم غلات و حبوبات مصرف کنید
( بصورت تصفیه نشده ) و مصرف قند و شکر را محدود کنید.
مصرف غلات همراه با سبوس شانس سرطان معده را کم می کند و رژیم غذائی یکنواخت و محدود به غلات تصفیه شده
( آرد و برنج سفید) بعلت کمبود مواد مغذی شانس سرطان مری و معده را افزایش می دهد.
• از مصرف نوشابه های الکلی خودداری کنید. مصرف الکل شانس بروز سرطانهای دهان ، حلق ، حنجره، مری ، کبد و لوزالمعده را بطور قطع افزایش می دهد.
• مصرف گوشت قرمز را به کمتر از 80 گرم در روز برسانید . مصرف گوشت مرغ و ماهی بر گوشت قرمز ارجحیت دارد. مصرف زیاد گوشت قرمز شانس ابتلاء به سرطانهای روده بزرگ و راست روده و احتمالا لوزالمعده ، سینه ، پروستات و کلیه را افزایش می دهد.
گوشت قرمز یک منبع مهم چربیهای حیوانی است و این نوع چربیها شانس ابتلا به سرطانهای روده بزرگ ، راست روده ، سینه، رحم و پروستات را افزایش می دهد.
• مصرف چربی و روغن بخصوص چربیهای حیوانی را محدود کنید . رژیم غذائی پرچربی شانس ابتلا به سرطانهای ریه ، روده بزرگ ، راست روده ، سینه و پروستات را افزایش می دهد.
• مصرف نمک را به کمتر از 6 گرم در روز محدود کنید. از ادویه گیاهی برای طعم دادن به غذا استفاده کنید. رژیم غذائی پر نمک احتمال بروز سرطان حلق – بینی ( نازو فارنکس) را زیاد می کند . درمورد کودکان مصرف نمک کمتر از 3 گرم به ازای هر 1000 کیلوکالری توصیه می شود.
از مصرف غذاهای کپک زده خودداری کنید و مواد غذائی را طوری نگهداری کنید که با کپک آلوده نشوند. سمهای کپکی در بروز سرطان اولیه کبد نقش دارند
• مواد غذائی فاسد شدنی را اگر فورا مصرف نمی کنید باید به حالت یخ زده نگهداری کنید.
• مواد افزودنی مجاز و آلاینده های غذائی اگر در سطح مجاز و تحت کنترل دقیق باشند زیان آور نیستند. ولی مصرف آنها در غلضتهای بالا بخصوص در کشورهای در حال توصعه که کنترل دقیق در این موارد انجام نمی شود خطرناک است . بعضی از مواد آلاینده کشاورزی جزء مواد سرطانزا هستند.
• از مصرف گوشت هاهی و مرغ سوخته شده خودداری کنید و مصرف گوشت کباب شده بر روی شعله مستقیم آتش را محدود کنید.مصرف زیاد گوشت و ماهی کباب شده شانس ابتلا به سرطان معده و مصرف زیاد گوشت برشته و سرخ شده شانس ابتلا به سرطانهای روده بزرگ و راست روده را افزایش می دهد. سوزاندن زغال و چوب باعث ایجاد مواد سرطانزا می شود. بهترین روش پخت مواد غذائی آب پز کردن ، بخار پز کردن یا استفاده از میکروویو می باشد.
• در صورت عدم رعایت نکات ذکر شده قبلی ، مصرف مکملهای غذائی بصورت ویتامین و غیره در پیشگیری از سرطان کمکی نمی کند.
از استعمال توتون وتنباکو چه بصورت جویدن یا دود کردن خودداری کنید. توتون و تنباکو علت عمده سرطان ریه است و یکی از مهمترین علتهای سایر سرطانهای قسمت فوقانی دستگاه تنفسی و گوارشی محسوب می شود. همچنین در بروز سرطانهای لوزالمعده ، دهانه رحم و مثانه هم نقش دارند
روشهای درمان سرطان:
• شیمی درمانی
• پرتو درمانی
• جراحی وپیوند
• روان درمانی