دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه / آموزش و توصیه های بهداشتی / اطلاعاتی تغذیه ای از کشور ایران

در حدود 40 درصد مردان و52 درصد زنان 64-15 ساله کشور دچار اضافه وزن وچاقی هستند.
چاقی بیماری کشنده‌ای نیست اما با بسیاری از بیماری‌های غیرواگیر چه مستقیم و چهغیرمستقیم ارتباط دارد.
احتمال ابتلا به بیماری دیابت، آرتروز، افزایش فشار خون، نارسایی قلبی، نقرس، دیسک کمر، نارسایی تنفسی، سکته قلبی، عفونت‌های ریوی، سنگ کیسه صفرا، واریس، نازایی، سرطان سینه، سرطان پروستات، بالا رفتن چربی خون، تصلب شرائین (سخت شدن جدار رگ‌ها) و کاهش متوسط سن و همچنین احساس محرومیتاجتماعی و حقارت در افراد چاق‌ بیشتر است.
 
درحدود 59% زنان و 36% مردان بزرگسال 65-45 سال کشور مبتلا به فشارخون بالا هستند.
فشارخون بالا در دراز مدت می تواند، ‌باعث آسیب به قسمت های مختلف بدن شود. در مغز این امر می تواند باعث خونریزی رگ های خونی و نهایتا" سکته مغزی شود و در کلیه ها می تواند با آسیب به عروق کلیوی موجب نقص کار کلیه ها شود. چاقی به عنوان یکی از عوامل مهم زمینه ساز برای ابتلا به فشار خون بالا می تواند در بروز این نارسایی ها نقش داشته باشد.
 
درحدود 40% زنان و 33% مردان بزرگسال 65-45 سال کشور قند خون بالا دارند.
قندخون بالا زمینه را برای بروز بیماری دیابت فراهم می کند. دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی جهان محسوب می‌شود که با افزایش قند خون مشخص می شود. در حال حاضر بیش از 250 میلیون انسان در جهان با دیابت زندگی می کنند. بیماری های قلبی و عروقی، بیماری کلیه، عارضه چشمی، آسیب دیدگی اعصاب، عفونت های مکرر، کاهش وزن از عوارض دیابت می باشد. افرادی که در بزرگسالی به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند عمدتاً افراد چاق هستند. با پیشگیری از چاقی می توان به طرز قابل توجهی از تعداد بیمارانی که از دیابت و عوارض آن رنج می برند، کاست.
 
کلسترول بالا در 30درصد مردان و36 درصد زنان 64-25 سال کشور وجوددارد.
کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. افراد چاق معمولاً به دلیل شیوه زندگی که دارند از غذاهای پرچرب، سرخ کرده و فست فودها به مقدار زیادی استفاده می کنند و از طرفی فعالیت بدنی کمی دارند. مجموع این عوامل سبب می شود تا افراد چاق کلسترول بالاتر داشته و به دنبال آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی در آن ها افزایش یابد.
فقط 12 درصد مردان و14 درصد زنان 64-15 ساله درکشور روزانه 5 واحد میوه وسبزی مصرف می کنند.
میوه ها و سبزی ها جزو مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند که مصرف روزانه و به مقدار کافی آنها می تواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماری های مزمنی چون دیابت نوع 2، بیماری های قلبی- عروقی، سکته مغزی، سرطان و چاقی داشته باشند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، مصرف ناکافی میوه و سبزی ها علت ۳۱ درصد از بیماری ایسکمیک قلب و ۱۱ درصد از سکته مغزی، می باشد