مرکز بهداشت شهرستان جوانرود
واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها
بمناسبت
هفته سرطان(8 الی 15 بهمن ماه 91)
«پیشگیری وتشخیص
زودرس ؛کلید مبارزه با سرطان»
یک سوم سرطانها قابل پیشگیری هستند.
پس بیایید:
با تغذیه مناسب و ورزش مداوم و محیط زیست پاک از
سرطان پیشگیری کنیم.
از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی برای پیشگیری از
سرطان بپرهیزیم.
از
بیماران مبتلا به سرطان حمایت کنیم.
سرطان و راههای پیشگیری از آن
•
در هر
عصری از تاریخ ، بشر گرفتار ترس از یک بیماری بوده است . در عهد باستان انسان از
بیماری سل سپس از سرطان و اینک از بیماری نوظهوری مانند ایدز رنج می برد .
•
اما بی
شک سرطان از نگران کننده ترین این بیماریهاست و کشف راههای پیشگیری از آن هدف اصلی
پژوهشگران می باشد.
اپیدمیولوژی سرطان
•
ازجمله
شایعترین بیماری غیرواگیر
•
دردنیا
سالانه بیش از 10 میلیون مورد جدید و بیش از 6 میلیون مرگ که این میزان در ایران
70 هزار مورد جدید و 30 هزار مرگ در سال
•
تحمیل
بار اقتصادی و مالی به جامعه و ضعف وناتوانی جسمی و روحی و روانی
•
سومین
علت مرگ ومیر در ایران
•
اپیدمی
قرن و روند رو به رشد مبتلایان
سرطان چیست؟
•
در برخی
از شرایط به عللی یک سلول تغییر شکل پیدا کرده و تبدیل به یک سلول سرطانی می شود.
•
سلول
سرطانی شباهت زیادی به سلولهای طبیعی بدن ندارد و برای هدف خاصی ، یا وظیفه بخصوصی
تقسیم بندی نمی شود. تقسیم بندی بی هدف و سریع سلولهای سرطانی در هر نقطه از بدن
که باشد به تدریج توده یا توموری تشکیل می دهد. این توده با ترشح موادی به داخل
بدن و یا فشار به اعضاء مجاور موجب اختلالات عظیمی در بدن می گردد.
•
سلولهای
سرطانی بعد از یک دوره مشخص از بین نمی روند و بدون هدف خاصی رشد می کنند. به
مجموعه این توده سلولی و علائم و عوارض آنها بیماری سرطان گفته می شود.
تومورها:
•
- تومور
خوش خیم:
2-تومور
بدخیم:
انواع سرطانها:
•
معده ،
پوست ، استخوان ، خون ، ریه ، کیسه صفرا ، چشم و .....
شایعترین سرطان در زنان:
•
پستان
•
پوست
•
روده
بزرگ
•
معده
ومری
•
رحم
شایعترین سرطان در مردان:
•
پوست
•
معده
•
مثانه
وپروستات
•
مری
ریه
سرطانهای شایع در ایران :
•
سرطان
پوست
•
سرطان
مری
•
سرطان
معده
•
سرطان
پستان
•
سرطان
غدد لنفاوی
•
سرطان
مثانه
•
سرطان
دهانه رحم
•
سرطان
ریه
•
سرطان
خون
سرطان تیروئید
علل ایجاد سرطان:
•
تماس با
عوامل سرطانزا به « مدت کافی » و « مقدار کافی » « ممکن است » باعث ایجاد سرطان
شود.
عوامل سرطانزا:
•
انواع
دخانیات : سیگار ، چپق ، قلیان ، پیپ و جویدن ترکیبات حاوی برگ تنباکو از
مهمترین سرطانزاهای ایران هستند که می توانند در بیشتر اعضاء بدن تولید سرطان
کنند. ( لب ، حنجره ، ریه ، مری ، مثانه ، رکتوم ، ..... )
•
اشعه
آفتاب : اشعه ماوراء بنفش نور آفتاب در پوست خاصیت سرطانزائی شدید دارد.
انواع دیگر اشعه مانند اشعه ایکس که در رادیوگرافی مورد استفاده قرار می گیرد و یا
انواعی از اشعه که بدنبال انفجارات اتمی در محیط منتشر می گردد ، از جمله
سرطانزاهای بسیار شدید می باشند.
•
الکل :
ماده شیمیائی الکل اتیلیک موجود در نوشابه های الکلی از جمله شراب ، آبجو ، عرق و
غیره در ایجاد بسیاری از سرطانها مؤثر است.(دهان حلق حنجره)
•
ویروسها
: نقش ویروسها در بسیاری از سرطانها مانند سرطان دهانه رحم و انواعی از سرطانهای
خون و لنف مشخص شده است. مثلا ویروس هپاتیت ب در ایجاد دیررس سرطان کبد مؤثر است .
•
رژیم
غذایی: مصرف برخی از انواع غذاها در ایجاد یا جلوگیری از پیدایش بعضی از سرطانها
تاثیر دارد.
مانند نوشیدن نوشابه های بسیار داغ ( چای ،
قهوه و ...) خوردن غذاهای داغ ،فقر غذائی و کمبود ویتامین آ ، استفاده ناکافی از
میوه جات و سبزیجات تازه ، مصرف ماهی خشک و نمک زده ، ترشیجات ، شوریجات ، مصرف
زیاد چربیهای حیوانی و مواد سرخ کرده ، در ایجاد برخی سرطانها نقش دارند
•
رژیم
غذایی: مصرف برخی از انواع غذاها در ایجاد یا جلوگیری از پیدایش بعضی از سرطانها
تاثیر دارد.
مانند نوشیدن نوشابه های بسیار داغ ( چای ،
قهوه و ...) خوردن غذاهای داغ ،فقر غذائی و کمبود ویتامین آ ، استفاده ناکافی از
میوه جات و سبزیجات تازه ، مصرف ماهی خشک و نمک زده ، ترشیجات ، شوریجات ، مصرف
زیاد چربیهای حیوانی و مواد سرخ کرده ، در ایجاد برخی سرطانها نقش دارند
•
تریاک : بویژه
سوخته آن یک سرطانزای بسیار قوی در ایران است که در ایجا د سرطانهای مثانه ، حنجره
، ریه و... نقش دارد.
•
بعضی از
کرمها : بعضی از کرمها که در داخل بدن مستقر می شوند و یا در مجاری صفراوی
رشد می کنند .
•
مسائل
مربوط به ازدواج و بارداری : سن ازدواج ، سن باردار شدن ، تعداد زایمان ، شیر دادن و .... در
ایجاد سرطان سینه و دهانه رحم مؤثر شناخته شده اند.
•
سابقه
فامیلی
•
هورمونها
مواد شیمیائی و مشاغل : تماس با اغلب مواد شیمیائی مانند اغلب
رنگها ، تنفس گرد و غبار برخی معادن و خوردن برخی مواد شیمیائی
نحوه ایجاد و انتشار سرطانها:
•
برای
ایجاد یک سرطان وجود عوامل و شرایط چارگانه زیر لازم است :
•
عامل
سرطانزا
•
مدت لازم : زمان
یا دوره ای که انسان باید با مواد سرطانزا تماس داشته باشد
•
شدت لازم : مثلا
تعداد سیگاری که روزانه مصرف می گردد و مقدار اشعه آفتابی که به پوست می تابد.
•
زمینه
شخصی: حساسیت افراد
علایم اولیه سرطانها:
علائم زیر هر چند در بیماریهای غیر سرطانی هم پیدا می شود ولی وجود و
پیدایش آنها را باید شدیدا خطرناک تصور کرد:
•
تغییرات
طولانی در نظم و دفع مدفوع یا ادرار
•
هر زخم
سطحی که بعد از 10 روز بهبود نیابد.
•
هرنوع
خونریزی و هرنوع ترشح غیر طبیعی از سوراخهای طبیعی بدن
•
پیدایش
هر توده ای در بدن
•
سوء هضم
و اشکال در فرو بردن لقمه
•
تغییرات
واضح در شکل و رنگ خالی که قبلا وجود داشته
•
سرفه های
مکرر و مزاحم و کلفت شدن صدا.
کاهش وزن بدون توجیه
راههای پیشگیری:
نوع اول-نوع دوم –نوع سوم
•
مبارزه
با هر یک از عوامل چهارگانه بالا.
سرطانها بر اثر تماس انسان با عوامل سرطانزای محیطی ایجاد می گردند.
بعضی از این عوامل و شرایط سرطانزا آنقدر در « روش زندگی » ما وارد شده اند که در
حقیقت قسمتی از فرهنگ ، سنت ، و عادات ما را تشکیل می دهند مانند نحوه لباس پوشیدن
، نوع و نحوه غذاخوردن ، ختنه نکردن و ...
پیشگیری نوع اول:
•
آموزش
بهداشت وآموزش علایم هشدار دهنده سرطانها
•
پرهیز از
مصرف دخانیات و الکل
•
پاک کردن
محیط زندگی و محیط کار از عوامل خطر ساز
•
عدم تماس
با موادشیمیایی و سرطانزا
•
رعایت
بهداشت فردی وعمومی
•
انجام
آزمایشات دوره ای
•
حفاظت از
پوست در مقابل اشعه آفتاب
•
واکسیناسیون
پیشگیری نوع دوم:
•
غربالگری
•
ثبت
موارد سرطانی
درمان به مواقع
پیشگیری نوع سوم:
•
باز
توانی
•
توانبخشی
عوامل مؤثر در بالا بردن سطح سلامتی عبارتند از :
•
آموزش
بهداشت
•
تغذیه
صحیح
•
بهداشت
روان
•
مسکن و
محیط کار عاری از مواد و عوامل سرطانزا
•
انجام
آزمایشات دوره ای به فواصل کافی
•
واکسیناسیون
( هپاتیت ب )
•
بهسازی
محیط ( 80 تا 90 % علت سرطان را عوامل زیست محیطی می دانند)
•
بهداشت
فردی
•
عدم تماس
با مواد سرطانزا
عوامل پیشگیری کننده در سرطان :
•
ویتامین
آنتی اکسیدان :
این ویتامینها شامل بتا کاروتن ، ویتامین E ، و ویتامین C موجود در سبزیجات و
میوه جات
•
چای :
چای ماده ای است که 3/2 جمعیت
کره زمین از آن استفاده می کنند که دارای ترکیباتی بنام پلی فنل می باشد. اثرات ضد
سرطانی چای در ارتباط با تومورهای متاستاز دهنده به دستگاه گوارش ، غدد پستان ،
کبد ، ریه ، پوست ، لوکمیا و ... شناخته شده است.
مصرف 10 فنجان چای سبز در
روز باعث تاخیر در ایجاد
سرطان پوست می گردد .
•
گوجه
فرنگی : اثرات ضد سرطانی گوجه فرنگی در پیشگیری از سرطانهای دهان، دهانه رحم ،
سینه ، ریه ، کولون ، پانکراس ، پروستات ، رکتوم و مری شناخته شده است.
•
فیبرها :
نقش سبوس گندم در پیشگیری از سرطانها سینه ، کولون شناخته شده است.
•
لوبیای
سویا و حبوبات : لوبیای سویا باعث کاهش کلسترول سرم خون و وزن می گردد و در افراد
مبتلا به دیابت استفاده می شود. همچنین در سلامتی قلب و عروق تاثیر زیادی دارد .
سبزیجات و غلات و حبوبات در پیشگیری از بعضی سرطانها و بیماریهای
کرونر قلب تاثیر بسزائی دارند.
•
شیر :
توصیه های لازم جهت پیشگیری از سرطانها :
•
رژیم
غذائی خود را بر اساس مواد گیاهی که حاوی مقدار زیادی از انواع سبزی ها ، میوه ها،
حبوبات و مواد نشاسته ای تصفیه نشده است قرار دهید.
•
از بروز
چاقی پیشگیری کنید و از ازدیاد وزن به میزان بیش از Kg 5 بعد از سن بلوغ جلوگیری کنید. چاقی شانس
سرطان رحم و سینه در زنان یائسه و سرطان کلیه و روده بزرگ را در هر دو جنس افزایش
می دهد.
•
فعالیت
بدنی خود را زیاد کنید . اگر در شغل شما فعالیت بدنی کم است هر روز یک ساعت تند
راه بروید و یک ساعت در هفته ورزش سنگین ( کوه پیمائی ، شنا، دو ، فوتبال ،
بسکتبال) انجام دهید.
•
در تمام
طول سال روزانه 400 تا 800 گرم سبزی و میوه مصرف کنید.
رژیم غذائی حاوی مقدار زیاد سبزی و میوه از
بروز سرطان در نواحی زیر بطور قطعی اثر پیشگیری کننده دارد: دهان و حلق ، مری ،
ریه ، معده ( گیاهان خانواده سیر وپیاز ، هویج ، گوجه فرنگی ، مرکبات) روده بزرگ و
راست روده ، و احتمالا حنجره ، لوزالمعده ، سینه، مثانه ، کبد ، تخمدان ، رحم ،
دهانه رحم ، پروستات ، تیروئید و کلیه .
نکته مهم در مصرف میوه و
سبزی این است که در تمام طول سال مصرف شوند. اثر پیشگیری کننده آنها وابسته به
وجود موادی است که به مدت کوتاه در بدن باقی می مانند و کم شدن فصلی مصرف سبزی ها
و میوه ها اثر پیشگیری کننده نخواهد داشت .
سبزیجات دارای برگ سبز
، گوجه فرنگی و مرکبات
بیش از سایر مواد اثر
پیشگیری کننده دارند.
•
روزانه
600 تا 800 گرم غلات و حبوبات مصرف کنید
( بصورت تصفیه نشده ) و مصرف قند و شکر را محدود
کنید.
مصرف غلات همراه با سبوس
شانس سرطان معده را کم می کند و رژیم غذائی یکنواخت و محدود به غلات تصفیه شده
( آرد و برنج سفید) بعلت
کمبود مواد مغذی شانس سرطان مری و معده را افزایش می دهد.
•
از مصرف
نوشابه های الکلی خودداری کنید. مصرف الکل شانس بروز سرطانهای دهان ، حلق ، حنجره،
مری ، کبد و لوزالمعده را بطور قطع افزایش می دهد.
•
مصرف
گوشت قرمز را به کمتر از 80 گرم در روز برسانید . مصرف گوشت مرغ و ماهی بر گوشت
قرمز ارجحیت دارد. مصرف زیاد گوشت قرمز شانس ابتلاء به سرطانهای روده بزرگ و راست
روده و احتمالا لوزالمعده ، سینه ، پروستات و کلیه را افزایش می دهد.
گوشت قرمز یک منبع مهم چربیهای حیوانی است و
این نوع چربیها شانس ابتلا به سرطانهای روده بزرگ ، راست روده ، سینه، رحم و
پروستات را افزایش می دهد.
•
مصرف
چربی و روغن بخصوص چربیهای حیوانی را محدود کنید . رژیم غذائی پرچربی شانس ابتلا
به سرطانهای ریه ، روده بزرگ ، راست روده ، سینه و پروستات را افزایش می دهد.
•
مصرف نمک
را به کمتر از 6 گرم در روز محدود کنید. از ادویه گیاهی برای طعم دادن به غذا
استفاده کنید. رژیم غذائی پر نمک احتمال بروز سرطان حلق – بینی ( نازو فارنکس) را
زیاد می کند . درمورد کودکان مصرف نمک کمتر از 3 گرم به ازای هر 1000 کیلوکالری
توصیه می شود.
از مصرف غذاهای کپک زده خودداری کنید و مواد غذائی را طوری نگهداری
کنید که با کپک آلوده نشوند. سمهای کپکی در بروز سرطان اولیه کبد نقش دارند
•
مواد
غذائی فاسد شدنی را اگر فورا مصرف نمی کنید باید به حالت یخ زده نگهداری کنید.
•
مواد
افزودنی مجاز و آلاینده های غذائی اگر در سطح مجاز و تحت کنترل دقیق باشند زیان
آور نیستند. ولی مصرف آنها در غلضتهای بالا بخصوص در کشورهای در حال توصعه که
کنترل دقیق در این موارد انجام نمی شود خطرناک است . بعضی از مواد آلاینده کشاورزی
جزء مواد سرطانزا هستند.
•
از مصرف
گوشت هاهی و مرغ سوخته شده خودداری کنید و مصرف گوشت کباب شده بر روی شعله مستقیم
آتش را محدود کنید.مصرف زیاد گوشت و ماهی کباب شده شانس ابتلا به سرطان معده و
مصرف زیاد گوشت برشته و سرخ شده شانس ابتلا به سرطانهای روده بزرگ و راست روده
را افزایش می دهد. سوزاندن زغال و چوب
باعث ایجاد مواد سرطانزا می شود. بهترین روش پخت مواد غذائی آب پز کردن ، بخار پز
کردن یا استفاده از میکروویو می باشد.
•
در صورت
عدم رعایت نکات ذکر شده قبلی ، مصرف مکملهای غذائی بصورت ویتامین و غیره در
پیشگیری از سرطان کمکی نمی کند.
از استعمال توتون وتنباکو چه بصورت جویدن یا دود کردن خودداری کنید.
توتون و تنباکو علت عمده سرطان ریه است و یکی از مهمترین علتهای سایر سرطانهای
قسمت فوقانی دستگاه تنفسی و گوارشی محسوب می شود. همچنین در بروز سرطانهای
لوزالمعده ، دهانه رحم و مثانه هم نقش دارند
سرطانها وتغذیه:
نوع سرطان
|
عامل ایجاد
|
پیشگیری
|
دهان و حلق
|
مصرف الکل
|
مصرف انواع میوه و سبزی / خودداری از
مصرف الکل/ خودداری از استعمال دخانیات ناس
|
بینی و حلق
|
مصرف مداوم ماهی نمک سود شده
|
خودداری از مصرف ماهی نمک سود شده
|
حنجره
|
مصرف الکل و دخانیات- کم بودن مصرف انواع
سبزی و میوه تا 60%
|
رژیم غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی
/ عدم مصرف الکل و دخانیات
|
مری
|
استعمال دخانیات و مصرف الکل- نوشیدن
مایعات داغ
|
مصرف انواع سبزی و میوه / عدم استعمال
دخانیات و الکل / عدم مصرف مایعات داغ
|
ریه
|
استعمال دخانیات تا 80 %
|
رژیم غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی
باعث پیشگیری تا 33% در افراد سیگاری ، قبلا سیگاری یا غیرسیگاری
|
معده *
|
عفونتها ، عدم مصرف سبزی و میوه ، استفاده
از غذاهای فاسد ، مصرف غذاهائی که در شعله مستقیم آتش کباب یا سوخته شده اند ،
دخانیات ، غذاهای سرخ شده ، ترشیجات و شوریجات
|
رعایت بهداشت / مصرف غذاهای سالم / رژیم
غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی/ رژیم غذائی مناسب / عدم استفاده از غذاهائی
که با مواد شیمیائی از جمله نمک و ترشی نگهداری می شوند
|
لوزالمعده
|
استعمال دخانیات ، مصرف زیاد گوشت قرمز
|
ترک دخانیات / رژیم غذائی مناسب / رژیم
غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی
|
کیسه صفرا
|
سنگهای صفراوی ، چاقی
|
رعایت رژیم غذائی مناسب و پیشگیری از
چاقی تا 50%
|
کبد
|
عفونت با ویروس هپاتیت B, C – مصرف الکل و خوردن غذای آلوده با سم کپکی آفلاتوکسین
|
خودداری از مصرف الکل / واکسیناسیون /
رعایت بهداشت مواد غذائی
|
روده بزرگ و راست روده
|
علت اصلی نحوه تغذیه و عوامل مربوط به آن/
چاقی ، مصرف زیاد چربی ، قند وشکر ، گوشت کباب شده یا در روغن سرخ شده ، الکل
|
تغییر شیوه زندگی : تغذیه صحیح ، فعالیت
منظم بدنی و عدم مصرف الکل تا 75%
|
سینه
|
عوامل هورمونی نقش اصلی را دارند که تحت
تاثیر تغذیه بخصوص قبل از سن بلوغ هستند رشد سریع در سالهای اول عمر و بلوغ
زودرس / چاقی/ الکل/ مصرف زیاد گوشت قرمز و چربی
|
رژیم غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی/
خودداری از مصرف الکل / پیشگیری از چاقی / ورزش منظم تا 50% /
|
تخمدان
|
مصرف زیاد گوشت قرمز و چربی
|
رژیم غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی
|
رحم
|
چاقی مهمترین علت / مصرف چربی
|
پیشگیری از چاقی تا 50 % - مصرف سبزی و
میوه
|
پروستات
|
مصرف زیاد گوشت قرمز و چربیهای حیوانی ،
چاقی،
|
رژیم غذائی سرشار از انواع میوه و سبزی
تا 20% / داشتن فعالیت بدنی مناسب / کم کردن مصرف گوشت قرمز و چربیها
|
تیروئید
|
هم کمبود ید و هم مصرف بیش از حد آن
|
رژیم غذائی سرشار از سبزیها و کاهش مصرف
گوشت قرمز
|
کلیه
|
استعمال دخانیات و چاقی
|
عدم استعمال دخانیات/مصرف رژیم غذائی
سرشار از سبزیها کاهش مصرف گوشت قرمز و سایر غذاهای بافت حیوانی
|
مثانه
|
استعمال دخانیات، تماس شغلی با مواد
سرطانزا ، عفونت مثانه ، انگل شیستوزومیا
|
رعایت بهداشت و رژیم غذائی سرشار از سبزیها
و میوه ها
|
پوست
|
اشعه آفتاب ، اشعه ایکس ، مواد شیمیائی
مانند قیر و قطران، وجود محل زخم و سوختگی قبلی
|
پوشیدن لباسهای کامل در خارج از منزل
بین ساعات 10 صبح تا 4 عصر/ استفاده از کرمهای ضد آفتاب / استفاده از کلاههای
لبه بلند در حین کار در آفتاب / قرار گرفتن در سایه در مواقع غیرلزوم/
|
•
روشهای
درمان سرطان:
•
شیمی
درمانی
•
پرتو
درمانی
•
جراحی
وپیوند
•
روان
درمانی