روز جهانی قلب 

 

بیماری قلبی و سکته مغزی بر روی تمام افراد از هر سن و جمعیتی از جمله زنان و کودکان ،تاثیر می گذارد.این بیماری بطور رایج سبب 3/17 میلیون مرگ در سال می شود و این تعداد در حال افزایش است،که 80% آن در کشورهای با درآمد کم و متوسط رخ می دهد و اولین علت مرگ را تشکیل میدهد. انتظار می رود تا سال 2030 حدود 23 میلیون نفر سالانه به علت بیماری های ناشی از بیماری قلبی عروقی از بین بروند که این تعداد بیش از جمعیت قاره استرالیا خواهد بود .

روز جهانی قلب در سال 2000 میلادی پیشنهاد شد تا به مناسبت این روز ،مردم دنیا را از خطرات بیماری قلبی و سکته مغزی به عنوان اولین علت مرگ مطلع کند.

روز جهانی قلب در روز 29 سپتامبر هر سال بر گزار می شود :

 

فدراسیون جهانی قلب به همراه اعضای خود ، اهمیت این موضوع را که اگر عوامل خطر اصلی بیماری قلبی عروقی شامل دخانیات،رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی، کنترل شوند،حداقل 80% مرگ های زودرس ناشی از بیماری قلبی و سکته مغزی می تواند اجتناب شود ، را بر اساس الویت ها و موضوعاتی که در هر سال تعیین می کند ،در سراسر جهان پخش و اطلاع رسانی می کند.

فعالیت های ملی مانند سخنرانی ها و گفتگوها و غربالگری ها،پیاده روی و دویدن ،برگزاری کنسرت ها یا وقایع ورزشی در سراسر دنیا توسط اعضاء و شرکای فدراسیون در همین زمینه و بر اساس موضوعات تعیین شده در هر سال به شکل بسیج های اطلاع رسانی و آموزشی ،سازماندهی می شوند.

موضوع امسال به اهمیت پیشگیری و کنترل بیماری قلبی عروقی با رویکرد به تمام دوران زندگی و تاکید بر زنان و کودکان می پردازد.

بسیج امسال مشخص می کند چه اقداماتی می تواند در طول زندگی فرد برای کاهش خطر بیماری قلبی عروقی انجام شود.

 

 شعار امسال روز جهانی قلب   -   World Heart Day 2013

"همواره در جاده قلب سالم حرکت کنید"،7 مهر ماه 1392

 , 29 September 2013"Take the road to a healthy heart"

فدراسیون جهانی قلب مبارزه جهانی علیه بیماری قلبی و سکته مغزی را با تاکید برکشورهای با درآمد کم و متوسط از طریق یک جامعه متحد متشکل از بیش از 200 سازمان عضو شامل جوامع پزشکی و فدراسیون های قلب از 100 کشور انجام می دهد.

این فدراسیون تلاش هایش را حول محور هدف سازمان جهانی بهداشت که شامل  25% کاهش در مر گ های قلبی عروقی زودرس تا سال 2025 است، قرار می دهد. همه باید از طریق تلاش های جمعی در سراسر دنیا ،به افراد برای داشتن قلب سالم و یک زندگی طولانی تر و بهتر ، کمک کنند.

فعالیت های ملی مانند سخنرانی ها و گفتگوها و غربالگری ها،پیاده روی و دویدن ،برگزاری کنسرت ها یا وقایع ورزشی در سراسر دنیا توسط اعضاء و شرکای فدراسیون در همین زمینه و بر اساس موضوعات تعیین شده در هر سال به شکل بسیج های اطلاع رسانی و آموزشی ،سازماندهی می شوند.

دولت ها متعهد هستند که مرگ های زودرس ناشی از بیماری های قلبی عروقی را تا 25%  تا سال 2025 کاهش دهند.با این حال دولت ها به تنهایی نمی توانند این کار را انجام دهند و افراد خود باید بر روی سلامت قلب خود و افراد خانواده کنترل داشته باشند تا زندگی طولانی تر و بهتری داشته باشند.

می دانیم که حرف زدن راحت تر از عمل کردن است، اما امیدواریم که نکات زیر به شروع سفر و قدم گذاشتن در در جاده قلب سالم ،کمک کند:

-بیماری قلبی عروقی می تواند بر روی تمام افراد از هر گروه سنی و جمعیتی از جمله زنان و کودکان تاثیر بگذارد.

-در روز جهانی قلب به سمت زندگی با قلب سالم قدم بردارید و در طول زندگی مصرف غذاهای سالم و فعالیت بدنی را پیشه کنید و مصرف دخانیات را ممنوع کنید. پذیرش زندگی با قلب سالم از دوران کودکی و سراسر بزرگسالی فرصتی برای پیشگیری از اثرات آینده بیماری قلبی و سکته مغزی است.

-بسیاری از بیماری های جدی در دوران بزرگسالی ،ریشه در نوجوانی دارند که بعدا" منجر به بیماری یا مرگ زودرس در زندگی می شوند.کودکان برای راهنمایی در خصوص رفتارهای سالم به مقدار زیادی وابسته به بزرگسالان هستند، بنابر این لازم است مطمئن شوید کودکان رفتارهای درست را می پذیرند. به کودکان کمک کنید برای یک زندگی طولانی تر و بهتر در مسیر جاده قلب سالم قدم بردارند.مصرف غذای سالم ،فعالیت بدنی و عدم مصرف دخانیات را تشویق کنید،چون کودکان سالم منجر به بزرگسالان سالم می شوند.

-در سراسر دنیا با بحران افزایش کودکان چاق یا دارای اضافه وزن و در نتیجه افزایش افراد در معرض خطر بیماری قلبی عروقی روبرو هستیم. موضوع روز جهانی قلب رویکرد به پیشگیری و کنترل بیماری قلبی عروقی در طول زندگی با تاکید بر زنان و کودکان است.

 

آیا برای قرار گرفتن در جاده  قلب سالم آماده هستید؟

نقشه راه به سوی قلب سالم شامل اطلاع از میزان خطر کلی بیماری قلبی عروقی خود و تهیه یک برنامه اجرایی خاص برای بهبود سلامت قلب خود است.

فدراسیون جهانی قلب همراه با اعضای خود با محوریت موضوعات زیر، افراد و والدین را به کاهش خطر بیماری قلبی و سکته مغزی خود و خانواده فراخوانده است.

والدین(کودکان 5 تا 17 سال):به کودکان کمک کنید تا اهمیت زندگی با قلب سالم را درک کنند.

به کودکان کمک کنیم همواره در جاده قلب سالم حرکت کنند

(17- 5 سال)

بالغین(18 تا 64 سال):بدنبال برداشتن قدم هایی برای حفظ سلامت قلب خود باشید.

همواره در جاده قلب سالم حرکت کنید

(64-18 سال)

سالمندان(65 سال و بیشتر):بدنبال یافتن نحوه زندگی طولانی تر و بهتر باشید.

به حرکت در جاده قلب سالم ادامه دهید

(65 سال و بیشتر)

 

کودکان سالم، افراد بزرگسال سالم،جامعه سالم

آیا می دانستید؟

-هر سال کم تحرکی در بیش از سه میلیون مرگی که قابل پیشگیری هستند ، شرکت دارد.

-رژیم غذایی ناسالم به چهار عامل از ده عامل خطر اول مرگ مرتبط است: فشارخون بالا،قند خون بالا،اضافه وزن و چاقی و کلسترول خون بالا

-هر روز ،15.000 نفر به علت اثرات ناشی از مصرف دخانیات و یک نفر از هر دو نفر سیگاری به علت بیماری های مرتبط با مصرف دخانیات فوت می کنند. دود دست دوم دخانیات بیش از 600.000 نفر غیرسیگاری از جمله کودکان را در سال از بین می برد.    

- تقریبا" دو سوم مرگ های زودرس و یک سوم بار کل بیماری ها در بزرگسالی همراه با شرایط و رفتارهایی شامل مصرف دخانیات،کم تحرکی و رژیم غذایی ناسالم است که در جوانی شروع شده اند.

-تعداد کثیری از مصرف کنندگان دخانیات در دنیا در زمان نوجوانی مصرف دخانیات را شروع کرده اند و اگر والدین افراد سیگار مصرف کنند ،سه برابر بیشتر احتمال دارد فرزندان آن ها سیگاری شوند.

-کودکان دارای اضافه وزن و چاقی احتمال دارد در نوجوانی چاق بمانند و احتمال بیشتری دارد در سن کمتر و جوانتری به بیماری دیابت و قلبی عروقی مبتلا شوند.

-فعالیت بدنی که در کودکی یاد گرفته و انجام شده است ،اگر تا بزرگسالی ادامه یابد ،بعدا" در کاهش خطر بیماری قلبی و سکته مغزی در زندگی نقش مهمی دارد.

- برای کودکان خود یک الگو باشید .کودکان با مثال یاد می گیرند، لذا با پذیرش فتارهای سلامتی از جوانی توسط خود ،این رفتارها را به کودکان آموزش دهید.

-مصرف دخانیات در خانه را ممنوع کنید و مانع مواجهه کودکان با دود دست دوم دخانیات شوید و سعی کنید مصرف دخانیات را ترک کنید.

-این یک تصور غلط است که بیماری قلبی عروقی اغلب بر روی افراد ثروتمند ،مردان و افراد سالمند اثر می گذارد- این بیماری ها بر روی تمام افراد از هر سن و جمعیتی ،ازجمله زنان و کودکان تاثیر می گذارند.

-بیماری قلبی عروقی -که شامل بیماری قلبی و سکته مغزی است –بطور رایج سبب 3/17 میلیون مرگ در سال می شود که 80% آن در کشورهای با درآمد کم و متوسط رخ می دهد و اولین علت مرگ را تشکیل میدهد. تعداد زیادی از این مرگ ها ،خصوصا" در کشورهای با درآمد کم و متوسط مرگ های زودرس هستند و قبل از سن 70 سالگی رخ می دهند.:که جان افراد را در مولد ترین سن سال های کاری می گیرد ،که  می تواند اثرات زیان بار مالی و عاطفی برروی خانواده داشته باشد.

-هر ساله بیش از 6/8 میلیون نفر از زنان در سراسر دنیا  به علت بیماری قلبی عروقی فوت می کنند:که حدود یک مرگ در هر دقیقه است. این تعداد بیش از جمع مرگ های ناشی از سرطان ها،سل،ایدز/آلودگی به ویروس ایدز و مالاریا است . با این حال بیشتر بیماری های قلبی عروقی و سکته های مغزی قابل پیشگیری هستند. زنان باید این حقیقت را در مورد میزان خطر خود و اقدامات حفاظتی از خود یاد بگیرند.

-خطر بیماری قلبی عروقی قبل از تولد،طی رشد جنینی  شروع می شود، و در دوران کودکی در مواجهه با رژیم غذایی ناسالم ،کم تحرکی و مصرف دخانیات، افزایش بیشتری می یابد. زنان در دوران بارداری باید سلامت قلب خود را حفظ کنند تا از بروز خطر در آینده زندگی کودک خود ،پیشگیری کنند.

-همینطور که سن بالا می رود، خطر بیماری قلبی عروقی نیز شروع به افزایش می کند و با افزایش سن همچنان ادامه می یابد، اما می توان قدم هایی برای کاهش آن برداشت.

-همه باید یاد بگیرند چگونه می توان با داشتن یک قلب سالم ،پیر شد .

-فشارخون بالا اولین عامل خطر بیماری قلبی عروقی است.زنانی که به سن یائسگی رسیده اند ،خطر بیشتری برای ابتلاء به فشارخون بالا دارند،در نتیجه بسیار مهم است که فشارخون بطور منظم اندازه گیری شود.

-یک قلب سالم برای یک زندگی کامل ، بدون توجه به سن و جنس حیاتی است.رژیم غذایی نا سالم ،فعالیت بدنی و مصرف سیگار علت مقدم بیماری قلبی و سکته مغزی است. شیوه زندگی ناسالمی که به بروز بیماری قلبی هدایت می کند، اغلب در کودکی و نوجوانی شروع می شود، بنابراین پیشگیری از بیماری قلبی باید از آن زمان شروع شود.

-خبر خوب این است که اکثریت بیماری های قلبی عروقی به علت عوامل خطری ایجاد می شوند که قابل کنترل،درمان یا اصلاح هستند. دولت ها به تنهایی نمی توانند با این بیماری مبارزه کننند و افراد باید قدم هایی برای کاهش خطر خود و خانواده خود بردارند، چون افراد بزرگسال سالم منجر به خانواده های سالم و جامعه سالم می شوند.